Hur fungerar det att vara föräldraledig och auktoriserad revisor?

Idag hälsar vi grattis till alla pappor! 

Många av WeAudits anställda balanserar mellan rollen som pappa och revisor. En av våra stjärnor, Urban, är i detta nu föräldraledig med sitt andra barn. För att inte riskera att Urban saknar sina kollegor allt för mycket under ledigheten passade vi på att ta en kopp kaffe mellan blöjbyten, lek och matning och frågade om hans upplevelser som föräldraledig revisor hos WeAudit.    

Vad är det bästa med att vara föräldraledig?

Att få hänga med minsta tjejen Emma på heltid samtidigt som jag även får mer tid till äldsta dottern Vera som går färre timmar på förskolan. Visst visa dagar kan vara lite utmanande men det uppstår också stunder som är helt oförglömliga. Med äldsta dottern Vera kände jag vilken skillnad det blev förra gången när jag var hemma. Barnen kommer helt enkelt närmare sin pappa och jag dem.

Vad är största skillnaden mellan ett och två barn?

Oj, det är som natt och dag. Två stycken som många gånger vill ha ens uppmärksamhet samtidigt, speciellt när de är små. Men storasyster Vera som är fyra år äldre har varit nyfiken, snäll och som en liten kompis i föräldraledigheten och hon är Emmas stora idol. Vissa saker är dock enklare med nummer 2, man är redan inne i småbarnslivet så omställningen till det är redan gjord.

Varför är det viktigt för er att dela på föräldraledigheten?

Att barnen främst får tid att vara med båda föräldrarna och knyta band. Det är en unik tid i livet och det känns värdefullt att ta vara på den chansen.

Hur upplevde du övergången från jobb till föräldraledighet? 

Det är en utmanande period när man samtidigt har projekt igång som kanske inte hinner avslutas innan man går hem. Vi gjorde som så att vi jobbade 50-50 i en övergångsperiod. Då hinner man ändå varva ner lite samtidigt som man håller arbetsprojekten igång. Man inser att allt löser sig och efter några veckor ställer hjärnan in sig på mer och mer på det nya.

Hur gör du med dina uppdrag när du är föräldraledig?

Vi har en syn hos oss att det inte är mina uppdrag utan byråns uppdrag. I det sammanhanget sluter byrån och medarbetarna upp bakom den huvudansvarige revisorn när denne är utloggad. Samma sak gäller vid exempelvis långvarig sjukdom. Givetvis krävs det en god planering långt innan för att kunna vara helt föräldraledig i några månader.

Vad är ditt bästa tips till andra revisorer som planerar att vara föräldralediga?

Tänk att allt löser sig, ha lite avslappnad inställning och var ute i god tid med din planering innan. Lyssna och stäm av dina tankar med dina kollegor! Försök sen att njuta av den korta tid det ändå är. Vips så är man tillbaka och allt snurrar på som vanligt igen.

Vad väljer du; sandlådan eller bollhavet?

Ha, ha! Jag står nog med fötterna i båda.

Vi önskar Urban lycka till med resten av föräldraledigheten, en tid som aldrig kommer tillbaka!

Jobba på WeAudit

Är du sugen på att bli en del av WeAudit-familjen? Se våra lediga tjänster eller gör en spontanansökan här.