Så påverkas ditt fåmansföretag av 3:12-utredningen
Snart kommer nya regler – är ditt företag redo?
Regeringen har presenterat ett slutligt förslag för ändrade 3:12-regler, med målet att förenkla och göra beskattningen mer rättvis för fåmansföretagare. För dig som driver ett aktiebolag eller tar utdelning via K10-blanketten är detta något du behöver ha koll på – reglerna väntas träda i kraft från 2026.
För dig som driver aktiebolag är det även viktigt att känna till vilka regler som gäller kring revision. Läs mer om revision för aktiebolag, där går vi igenom vad som krävs och vad som är viktigt att tänka på.
Regeringen har presenterat ett slutligt förslag för ändrade 3:12-regler, med målet att förenkla och göra beskattningen mer rättvis för fåmansföretagare. För dig som driver ett aktiebolag eller tar utdelning via K10-blanketten är detta något du behöver ha koll på – reglerna väntas träda i kraft från 2026.
I denna artikel får du:
- En snabb genomgång av vad 3:12-reglerna innebär
- En översikt av de viktigaste förändringarna
- Konkreta exempel på hur du kan påverkas
- Tips på vad du bör göra redan nu
Om du finns i huvudstaden kan vår revisionsbyrå i Stockholm hjälpa dig lokalt, liksom våra kontor på andra orter.
Vad innebär 3:12-reglerna?
3:12-reglerna styr hur utdelning och kapitalvinst från fåmansföretag beskattas. Reglerna är utformade för att motverka att arbetsinkomster omvandlas till lägre beskattade kapitalinkomster. Kort sagt: de avgör hur mycket av utdelningen du kan ta ut till 20 % skatt istället för cirka 50 %.
Vad är nytt i förslaget?
Den nya 3:12-utredningen innebär bland annat:
- Ett höjt schablonbelopp – vilket gynnar företag med låg löneuttag eller få anställda
- Slopat krav på att äga minst 4 % för att få använda löneunderlaget
- Begränsningar för företag med många delägare (lägre gränsbelopp per person)
- Begränsningar i hur mycket utdelning som kan beskattas till 20 % totalt
Målet är att förenkla, men samtidigt minska möjligheterna till aggressiv skatteplanering.
Hur kan du påverkas? – Tre olika scenarier
1: Du tar inte ut så mycket lön
Med det nya förslaget får du ett högre schablonbelopp, även om du inte når lönekravet. Det ger större möjligheter att ta utdelning till 20 % skatt, utan att behöva öka löneuttaget.
Exempel: Du driver ett bolag utan anställda och tar ut 20 000 kr/mån i lön. Tidigare kunde du ha svårt att ta utdelning till låg skatt, men med höjt schablonbelopp kan du nu göra det i större utsträckning.
2: Ditt bolag har flera delägare
Företag med många delägare påverkas negativt. Gränsbeloppen per person blir mindre, eftersom beräkningen slås ut över fler.
Exempel: Tre delägare med lika andel i ett bolag som betalar ut mycket lön till anställda kan få ett lägre utdelningsutrymme per person enligt det nya förslaget.
3: Du planerar en större utdelning framöver
Eftersom en maxgräns föreslås för hur mycket utdelning som får beskattas till 20 % (en livstidsgräns på 20 miljoner kr), kan det vara strategiskt att planera kommande utdelningar i god tid.
Tips: Se över dina sparade gränsbelopp i K10 – det kan vara värt att nyttja dessa innan nya regler träder i kraft.
Vad bör du göra nu?
- Gå igenom din utdelningsstrategi tillsammans med en revisor
- Planera kommande års löneuttag
- Se över dina K10-blanketter och sparade utrymmen
- Utvärdera om din bolagsstruktur behöver justeras
För dig som vill vara proaktiv är detta ett perfekt tillfälle att se över företagets skattesituation.
Vi hjälper dig att anpassa dig
På WeAudit är vi experter på 3:12-regler och erbjuder rådgivning särskilt anpassad för dig som driver ett ägarlett företag. Vi hjälper dig att förstå hur mycket utdelning du kan ta ut på ett skatteeffektivt sätt, vilka strategier som är mest fördelaktiga utifrån din situation och hur du på bästa sätt kan förbereda dig inför det nya regelverket.
Tveka inte att kontakta oss för en genomgång – vi finns på flera platser i landet, och erbjuder även digital rådgivning för dig som föredrar det.
Snart förändras spelreglerna. Låt oss se till att du ligger steget före.