Belöna dina anställda med en sommargåva – Men vad gäller skattemässigt?

Som arbetsgivare söker man ständigt sätt att stärka sitt teams sammanhållning och öka motivationen bland sina anställda. Att ge sommargåvor kan då vara ett utmärkt sätt att visa uppskattning för hårt arbete och bidra till en positiv företagskultur. Men innan du börjar planera vilka presenter du ska dela ut, är det viktigt att förstå vilka skattemässiga regler som gäller. 

Den här artikeln ger dig en översikt över vad som är viktigt att tänka på.

Vad är beloppsgränsen?

När det gäller sommargåvor, är det viktigt att hålla sig inom ramen för vad som är skattefritt. 

Sommargåvor till anställda kan vara skattefria för mottagaren, förutsatt att deras totala värde inte överskrider 550 kronor, inklusive moms. När du beräknar värdet av sommargåvorna är det viktigt att notera att kostnader relaterade till administration och transport av gåvorna inte ska inkluderas. Detta innebär att de faktiska gåvorna kan vara av relativt högre värde, utan att överskrida den skattefria gränsen, så länge som de administrativa och logistiska kostnaderna hålls separat. 

Detta erbjuder en utmärkt möjlighet för arbetsgivare att visa uppskattning till sina anställda under sommaren, samtidigt som det håller sig inom ramarna för skattelagstiftningen.

Vad är en skattefri gåva?

En skattefri gåva är en present som en arbetsgivare kan ge till sina anställda utan att detta medför skattemässiga konsekvenser för mottagaren. Enligt Skatteverket måste gåvan vara av mindre värde och inte ges i form av pengar.

Exempel på skattefria sommargåvor

Populära skattefria sommargåvor inkluderar biobiljetter, böcker eller andra mindre saker som kan användas under semestern. Det är också trevligt att ge gåvor som reflekterar sommarsäsongen, såsom en picknickkorg fylld med godsaker. 

Att ge sommargåvor är en fantastisk gest för att visa dina anställda att du värdesätter deras arbete. Genom att hålla sig inom de skattemässiga riktlinjerna kan du se till att dessa gåvor förblir såväl uppskattade som fördelaktiga för både de som ger och de som tar emot.

Om du är fortsatt osäker på de senaste reglerna och gränserna, konsultera med någon som är inläst på ämnet. Vi är en modern revisionsbyrå som kan hjälpa ditt företag med frågor som dessa.