Dags för deklaration igen?

Varje år ska både företag och ägare lämna in sin inkomstdeklaration till Skatteverket. Som ägare kan det vara svårt att hålla koll på alla krångliga regler. Speciellt när det kommer nya regler hela tiden… WeAudit är ständigt uppdaterade hjälper dig göra rätt.

Berätta mer

We hjälper dig deklarera

Upprättande av inkomstdeklaration

WeAudit bistår med upprättande av deklarationer för både ägare och bolag. Vi ser till att deklarationen kommer in i tid och berättar hur mycket du ska betala och när.

Fåmansföretagare och 3:12 reglerna

Som fåmansföretagare har du säkert hört talas om 3:12-reglerna. Dessa bestämmer hur du som fåmansföretagare beskattas för din lön och utdelning. Vi hjälper dig planera så att du får så mycket som möjligt med lågbeskattad kapitalinkomst till bara 20% skatt. Reglerna har förändrats en del under de senaste åren så det är bra att göra en ordentlig koll varje år.

Det finns två sätt att beräkna det så kallade gränsbeloppet, som är den del av utdelning du kan ta ut till 20% skatt. Dessa kallas huvudregeln och förenklingsregeln.

Huvudregeln ger oftast högst belopp men kräver att du tagit ut en rejäl lön. För att få använda regeln på utdelning under 2020 behöver du (eller närstående till dig) under 2019 ta ut lön om minst a) 386 400 kr (6 IBB) + 5 % av bolagets totala kontanta löner eller b) 618 240 kr (9,6 IBB).

Förenklingsregeln är ett schablonbelopp (2,75 inkomstbasbelopp). Förenklingsregeln kan alltid tillämpas. Men om du har flera bolag kan du bara göra det på ett.

Om du tar utdelning under 2020 deklarerar du det i din inkomstdeklaration och tillhörande K10-blankett våren 2021.

Tre snabba tips att hålla koll på:

  • Tänk på att löneunderlag bara kan beräknas enligt huvudregeln om du äger mer än 4 % av andelarna i bolaget.
  • Bil- eller bostadsförmån räknas inte in i din lön eller totala löner, tänk därför på att öka din bruttolön och göra ett nettolöneavdrag istället. Behöver du hjälp, kontakta oss.
  • Förenklingsregeln kan endast tillämpas om du ägt aktierna vid årets ingång.

Skatterådgivning

Med hjälp av vår mångåriga erfarenhet och genom att ständigt hålla oss ajour, kan vi hjälpa er och ert bolag att följa och på bästa sätt dra nytta av skattemässiga lagar och regler. Som entreprenör är det många skattemässiga regler som måste följas för att undvika extra kostnader och rättsliga påföljder. WeAudit kan hjälpa er att sätta rutiner för både er själva och ert företag så att ni har koll på skatteinbetalningar och deklarationer.

Låter det bra? Fyll i formuläret så hör vi av oss!