Avdragsskolan: Arbetskläder, skattefrihet och avdragsgillt

Som med mycket när man ska tolka in skatteverkets riktlinjer för vad som är avdragsgillt och inte så kan det vara svårt att förstå vad de verkligen menar.

Vi ska försöka förenkla Skatteverkets skrift och tala i klarspråk. Vilka arbetskläder gäller och vilka gäller inte?

Skatteverket anser att om en arbetsgivare vill tillhandahålla sina anställda ordinära klädesplagg, t.ex. jackor, kostymer, dräkter, skjortor, blusar och byxor, som arbetskläder utan att det uppkommer en skattepliktig förmån bör följande krav vara uppfyllda.

  • Utgöra arbetskläder där det enda användningsområdet är i tjänsten.
  • De ska vara obligatoriskt att använda arbetskläderna i tjänsten.
  • Kläderna ska vara anpassade för tjänsten, ha någon extra egenskap än vanliga kläder.
  • Vara försedda med varumärkets namn eller logotyp så att de märkbart avviker från vanliga plagg.

Viktigt att komma ihåg är att alla dessa fyra krav måste vara uppfyllda för att det ska räknas som skattefrihet. Det räcker alltså inte att bara ha med logotyp eller att man säger att de är obligatoriskt för en anställde att bära.

Skattefria skyddskläder

Yrkesgrupper inom exempelvis betongarbetare, murare, smidesarbetare och svetsare. Är arbetsgrupper med skattefrihet. Även inom sjukvård, restaurang och andra arbetsplatser där man skyddar mot frätande ämnen, mekaniska ämnen,väta, värme och kyla . Så är dessa kläder skattefria och i vissa fall likvärdiga med ett arbetsredskap.

Läs mer: Om avdragsgilla arbetskläder.

Scenkläder och uniform

Låt oss säga att du arbetar som Pippi Långstrump på Junibacken. Eller att du arbetar som Clown på Gröna Lund… Vad gäller då? Är kläderna avdragsgilla eller vilka kläder är godkända som scenkläder? Som en tumregel kan man säga att kläder som är anpassade för arbetet är avdragsgillt och om de lämpar sig som privat bruk är det de inte.